Szálláshely weboldal  – online jelenlét a turizmusban

Facebook
Email
Mit tartalmazzon egy szálláshely honlapja? És vajon mit tud egy online foglalásra lehetőséget adó honlap?
szálloda, panzió, vendégház, szálláshely weboldal készítés
Elekes Márton

Szia, Marci vagyok!

Amennyiben kérdésed van a cikk tartalmával kapcsolatban, fordulj hozzám bizalommal!

Tartalomjegyzék

Egy szálláshely weboldal nélkül ma már szinte “nem is létezik”. A honlap alap esetben egy bázis, egy első benyomás, ami képet ad a vállalkozás tevékenységéről és arról, hogy a cég vezetői hogyan látják a világot, mit tartanak fontosnak és mit kevésbé. Ennél persze jóval több funkciót is elláthat egy weboldal. Nézzük, hogy melyek ezek.

Mit tartalmazzon egy szálláshely weboldal?

Ahhoz, hogy erre a kérdésre megkapd a válasz, elsőként érdemes átgondolni a motivációt és kitűzni a célokat. Alapvetően két fajta weboldalt választhatunk külön:

 • a szállást csak bemutató jellegű, “bázis”-ként működő honlapokat, amelyek alap információkat tartalmaznak és főleg arra szolgálnak, hogy az adott szálláshely az online térben is megjelenjen, illetve esetleg még néhány egyszerűbb megoldást (pl. ajánlatkérési felület).
 • valamint azokat a weblapokat, amelyek teljes egészében kezelik a szállóvendégeket. Vagyis, valamilyen extra igényt szolgálnak ki és ennek megfelelően bonyolultabb rendszer(ekk)el vannak ellátva.

Mi most ez utóbbiról fogunk bővebben írni, de hamarosan lesz még szó az első verzióról is a blogunkban! A webfy.hu által kivitelezett szálláshely weboldalak például az Eliza vendégház és a Mariann vendégház.

Aminek mindenképp szerepelnie kell egy szálláshely weboldalán

Egy szálláshely weboldalának mindig legyen része: 

 • a szálláshely címe
 • az elérhetőségek
 • az igénybe vehető szolgáltatások leírása (pl. rendezvények, étterem, sportolási lehetőségek, wellness stb.)
 • képgaléria vagy legalább néhány kép a szálláshelyről és annak részeiről, a szobatípusokról és az egyéb, igénybe vehető szolgáltatásokról
 • egy rövid, általános leírás a szállodáról és esetleg a helyszínről (annak történelmi, kulturális stb. jelentőségéről, ha van)

TIPP: Videós tartalmak alkalmazása, hiszen ez a leginformatívabb formátum, ami a leginkább át tudja adni a helyszín hangulatát. Így még a bizalmat is növelheti honlap látogatóiban.

Ezek azok a tartalmi elemek, amelyek semmiképpen sem hiányozhatnak egy általunk, egy szálláshelynek készített weblapról. Ezeknél persze jóval több, bonyolultabb funkcióval és rendszerrel is ellátható egy ilyen honlap.

Lehetséges, extra igényt kielégítő szolgáltatások egy szálloda weboldalán

Az alap információkon felül tehát még jó néhány praktikus megoldás is része lehet egy szálláshely weboldalának. Ilyen pl. a szobafoglalási rendszer (akár más, a szálláshely által használt szállásközvetítő portál/applikáció rendszerével összekötve, hogy ne legyenek duplikált foglalások). 

Online foglalási rendszerrel ellátott weboldalak – pro és kontra

pro: A legnagyobb előnye, hogy teljes egészében a szállásadó tulajdonát képezi, így a forgalom után nem kell jutalékot fizetni (ez adott esetben még versenyképesebb árakat is jelenthet vagy valamilyen pluszt a vendég számára). Illetve, nem befolyásolják a szállásközvetítő portál/applikáció egyéb kötöttségei és irányelvei sem. A saját foglalási rendszer mellett szól még, hogy nincs közvetlen árverseny a többi szálláshellyel, mint a foglalós applikációk esetében, ahol a felhasználók azonnal összehasonlítják az árakat. A magyar egy árérzékeny piac, így ez egy fontos előny. 

kontra: A hirdetésről a szálláshelynek kell gondoskodnia a saját social media és egyéb felületein.

Mit tud egy online foglalási rendszerrel ellátott szálláshely weboldal?

Azok, akik csak gondolkodnak egy saját foglalási rendszer elindításán gyakran félnek attól, hogy ez a fejlesztés nem lesz elég felhasználóbarát és jóval nehezebb lesz kezelni, mint a már jól ismert, szállásközvetítő platformokat. Ez nem így van: sőt, sok esetben még jóval többet is tud egy ilyen rendszer, hiszen személyre szabható. Számos lehetőség és megoldás közül válogathat az, aki megrendeli ezt a fejlesztést.

Nézzük, hogy mi mindent tud(hat) egy ilyen rendszer:

 • jelzi a szállás foglaltságát a látogatók részére
 • az oldal látogatói foglalási igényt adhatnak le rajta keresztül
 • a szállásokat a közvetítői jutalék nélkül értékesíti a vendégek számára
 • szállóvendég bejelentések leadása üzemeltetőként (NTAK)

Nem kaptál mindenre választ? Amennyiben további kérdéseid vannak vagy ajánlatot szeretnél kérni, úgy vedd fel velünk a kapcsolatot!